torsdag 24 april 2008

Projekt- Återta Entrén


Ett av de största problem som Norrvikens Trädgårdar har och som många andra besöksträdgårdar har är entréområdet. Under många år har skötseln gravt försummats inom Norrvikens entréområde. Detta har lett till att jag själv, som besökare och många andra undrat om man verkligen kommit rätt när man kört in genom entrégrindarna. Båda jag och min lärar- och trädgårdsmästarkollega Fredrik Thomée säger att det måste kännas direkt när man kommer in genom grindarna som att man befinner sig i en trädgård. Vi är inte där än, men med kraftfulla skötselåtgärder kan vi nog få entréområdet i hyfsat skick på några år.


Idag har vi därför tillsammans med trädgårdsmästareleverna och deras skötselkurs påbörjat entréprojektet. Eleverna får meningsfull och lärorik praktisk skötselträning och entrén på Norrviken blir bättre. Eleverna har blivit tilldelade ett område inom entrén och därefter noggrant förberett och planerat de åtgärder som skall utföras under dessa dagar. De får bra praktisk övning i att hantera trädgårdsmaskiner och en bra blick för vilka skötselåtgärder som behöver göras på en dylik yta. Dessutom finns resultatet att beskåda under lång tid framöver.

Trappan vid Rudolf Abelins grav blir äntligen gjuten. Tidigare har det varit för kallt för att gjuta.

Eleverna slyröjer i brynet mot bokskogen för att bibehålla sikten upp i den fantastiska bokskogen. Tidigare var detta en åtgärd som utfördes minst vartannat år, men som inte nu har utförts på minst 6 år.

Vi har också lagt krut på att fräscha upp entrékiosken. Vilket väder vi har haft! Underbart väder i över en vecka nu och vi hoppas det fortsätter!


Vi öppnar trädgårdarna den 1:a maj. Allt kommer inte att bli klart tills dess, men å andra sidan ska en trädgård aldrig bli "färdig". Den är definitivt i bättre skick än förra säsongen rent skötselmässigt och kommer gradvis att bli bättre och bättre. Välkommen till säsongsöppningen och se levande trädgårdar på Norrvikens Trädgårdar!

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad fint det börjar bli i Norrviken! (=