fredag 15 februari 2008

Internationellt besök


















Igår var det trädkonferens på Hotell Skansen i Båstad. Arrangörer var Trädgårdsakademin i samarbete med Apelrydskolan och Norrvikens Trädgårdar. Det var en fantastisk uppslutning av folk från alla delar av landet. Allt i från studenter till egna företagare inom trädgårdsbranschen samt kommuner och stora företag var där och interagerade. Att bara gå och mingla på en sådan konferens ger otroliga möjligheter till att knyta många värdefulla kontakter inför framtiden. Trädgårdsmästareleverna gjorde ett fantastiskt jobb med att arbeta som funktionärer på konferensen!


Konferensen hölls som en homage till Tor Nitzelius. Tor Nitzelius levde mellan 1914-1999 och var en av Sveriges främsta dendrologer och växtkännare. Han hade sitt huvudsakliga arbete vid Göteborgs botaniska trädgård men var också en frekvent medarbetare på Norrvikens Trädgårdar där han har planterat in många spännande träd. En del av parken är faktiskt uppkallad efter honom. Trädkonferensen invigdes av Tor Nitzelius j.r.

Nåväl, det var en fantastisk dag med otroligt inspirerande föreläsningar av Peter Thoday, John Medhurst, Wybe Kuitert och Rune Bengtsson. Eftersom Rune också fyllde år denna dag fick han tre japanska körsbärsträd av Wybe Kuitert i present. Dessa hade Rune vänligheten att skänka till Norrvikens Trädgårdar! Dessa är vid skrivande stund ganska små och taniga och jag skall därför driva dem i en säsong innan de blir ett välkommet bidrag till vårt japanska körsbärssortiment, som för övrigt sägs vara det största i Sverige!Foto: Jimmy Holm

Besöket för våra internationella gäster var kort, men som tur var lyckades vi få dem att ta en tidig frukost och därefter göra en kort tur i Norrvikens Trädgårdar innan de var tvungna att ta sig till Kastrup för flyg hem. Och vilken rundtur det blev! Det behöver knappast sägas vilken inspiration och otroligt djup kunskap dessa herrar representerar. Det blev en mycket givande rundvandring med många skratt och goda tips inför framtiden. Jag hoppas att de snart är tillbaka i trädgårdarna igen!

För övrigt fortsätter arbetet med dammarna i trädgårdarna. Vi har nu tömt nästan alla fasta dammarna och ska slamsuga dem på måndag. Vi hittade ålar i dyn i de japanska dammarna. Helt otroligt att de lever och blir stora där! Vi ska naturligtvis inte slamsuga de dammar där ålarna lever!