måndag 12 januari 2009

Vintermörker och soluppgång

Även om vintermörkret ligger tungt över Norrviken när jag kommer klockan sju på morgonen, så börjar det röra på sig i öster strax efter åtta. Så här kan det se ut.

6 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Välkommen tillbaka.
Nu väntar vi på snödropparna eller hur?
Annika

Anonym sa...

Hej Hej!
Jag jobbar just nu om er trädgård i min skola, och jag fokuserar mest på olika mönster i er natur. Hur tänkte ni när ni gjorde labyrinterna, eller när ni satte träden vid allén med samma mellanrum mellan sig med mer? Jag skulle bli väldigt glad om ni kunde berätta lite mer om era planer när ni gjorde alla dessa mönster!
Tack på förhand!
-Lotta

Birger Ekenstierna sa...

Hej Lotta!

Kul att du har intresserat dig för Norrvikens Trädgårdar! Det finns mycket intressant att skriva om just den här anläggningen.

Först vill jag gärna veta om de labyrinter som du talar om är våra buxbomshäckar? Dessa kan du hitta här:
http://2.bp.blogspot.com/_BK-lXYsVvWo/SHdUZjSygqI/AAAAAAAAAF0/Qq6ssCnH_dw/s1600/Skarpa%2Bkontraster%2B(3).jpg

Buxbomshäckarna och de mönster de bildar är inget vi själva har skapat eller planterat. De ursprungliga mönstren och hela trädgårdens uppbyggnad är skapad av Rudolf Abelin d.ä., trädgårdens grundare. Hans tankar med dessa mönster var troligtvis att efterlikna en trädgårdsstil som vi idag kallar för renässansstil. Den är uppbyggd med låga, klippta häckar av buxbom (Buxus sempervirens 'Suffruticosa'). Det är egentligen inga labyrinter som man ska gå eller springa i. De är enbart till för att beundra. Men mönstret eller broderierna var en stil som kom under senare delen av 1500-talet. Denna period som också kallas för senrenässans. Men riktigt utbrett blev inte användandet av den typen av häckmönster förrän under barockperioden. Rudolf Abelin grundade trädgårdarna 1906 och har därefter byggd upp dem under mer än 20 års tid. Hans tankar har troligtvis varit att mixa omkringliggande natur med olika trädgårdsstilar, som t.ex. barockstil, renässansstil och japansk stil. Det är en mycket personlig tolkning av trädgårdsstilarna som han har gjort men visst blir det vackert.

Om du vill fördjupa dig ännu mer i trädgårdarna och dess historia rekommenderar jag dig att läsa det kapitel i "Svensk trädgårdskonst under fyrahundra år" av
Thorbjörn Andersson (ISBN: 9789179881832) som handlar om Rudolf Abelin. Läs gärna också boken Norrvikens själ (ISBN: 9163185472) även om den är lite inaktuell på vissa punkter.

Lycka till!

Gunilla sa...

Fantastiskt fin bild. Jag skall lägga till din blogg så att jag kan läsa vidare. Norrvikens trädgårdar är det längesedan jag besökte så det skall bli roligt att kunna titta in igen.

Ha en bra dag

Gunilla

Njut i din trädgård sa...

Vilket välkomnande naturen ger dig på morgonen - så fantastiskt!
Tack för att du delar med dig!

rosenskära sa...

Hej Birger, jag trodde jag lämnade en kommentar här igår, men den verkar ha försvunnit!

Jag hittade hit igår via en tråd på trädgårdsforum angående KY-utbildningen. Tänk att jag missat att den finns, såg annonsen i helgens HD och kände att jag måste luska lite.

Jag bloggar också, egentligen var huvudtanken att det mest skulle bli inredning, men ofta blir det blommor och trädgård. Där hjärtat klappar starkast...

Nu har jag laddat ner ansökan och tänker komma och ta en titt på lördag tillsammans med min familj. Jag har mailat med Helen J, hittade hennes blogg också, så jag har fått ännu lite mer kött på benen. Kommer att bli tvungen att studera utan studiemedel eftersom jag redan har förbrukat mina terminer, är det vanligt och görligt?

Ser fram emot att få se Norrrviken den här tiden på året!

Lena Simmingskiöld