fredag 1 augusti 2008

Varmt!

Ja, det har väl knappast ungått någon att det varit väldigt varmt de senaste dagarna. Norrviken är intressant på det sättet eftersom olika platser blir olika varma. Renässansträdgården blir helt olidligt varm framåt dagen så där kan vi nästan bara arbeta tidigt på morgonen och förmiddagen. Jag har under mina föreläsningar för eleverna tidigare talat väldigt mycket om faktorer som påverkar platsernas mikroklimat och ståndort. Här är renässansträdgårdens omslutande avenbokshäckar samt bristen på skugga typiska faktorer som leder till olidliga temperaturer dessa sommardagar.
En fördel med att det är varmt och torrt är att sniglarna håller sig borta samt att gräs och ogräs inte växer lika mycket. Nackdelen är att visar flera träd och buskar visar tydliga tecken på torkstress. Nu ska det ju komma regn till helgen så vi får hoppas att det lättar växternas börda något.

Att solen skiner och att ljuset är så intensivt gör också att kontrasterna blir så mycket skarpare. Jag har talat om kontraster tidigare och är väldigt förtjust i dem i alla dess former. Färgkontrasterna i en trädgård blir betydligt starkare och inte minst alla olika nyanser av grönt. Det är svårt att fånga på foto utan måste upplevas.


Trumpetrankan (Campsis radicans) på Villa Abelins nordöstfasad blommar för fullt i orange och varma röda toner. Underbart!

Fallet i barockdammen är nu reparerat och jag är väldigt nöjd med resultatet. Tur att man har så duktiga medarbetare.


Vi har även sett över äpple- och körsbärsträden. Gräset kring dessa har legat alltför nära stammen och det tar vi bort för att främst undvika påkörningsskador av gräsklippare och trimmer.

Inga kommentarer: