Det är nästan passé att tala om våren, eftersom sommaren verkar ha hoppat över våren fullständigt. I vintras verkade det inte bli någon vinter, och nu är det nästan ingen vår. Ur led är klimatet ...
Norrvikens Trädgårdar öppnar imorgon, torsdagen den 1 maj. Vi är inte riktigt klara med allt vi skulle vilja, men så är det med en trädgård. Den är ett evighetsprojekt som aldrig tar slut, och man ska aldrig vara helt nöjd. Röjningen av entréområdet är ett av de stora projekt som vi inte riktigt har hunnit avsluta till den 1 maj. Samtidigt måste vi ändå vara nöjda med vår arbetsinsats, och hur långt vi har kommit.
I dagens HD/NST finns det en artikel av Richard Bjällstrand som handlar om måndagens möte på Norrviken mellan Sven Hernborg och mig. Artikeln visar på en stark polarisering mellan två parter, vilket journalister i allmänhet är så förtjusta i. Vad som inte framgår, och som jag inte tror passar in i vinklingen av artikeln, är att Sven Hernborg och jag faktiskt möttes lite grann på slutet. Det är inte så att vi är helt oeniga, även om Richard Bjällstrand gärna vill få det att framstå som så.
Vad artikeln inte nämner i detalj är vad som faktiskt har utförts. Det som Sven Hernborg kallar skövling handlar om ett skogsbryn som är 75 meter långt och 6 meter brett utmed ett dräneringsdike, vilket har röjts. Från parkeringen sett har detta bryn utgjort en ogenomtränglig vägg upp mot bokskogens sluttningar. En av våra medarbetare på Norrvikens Trädgårdar, Sven Johansson, menar att under de 24 år som han har arbetat här, och med all sannolikhet sedan trädgårdarna anlades, har detta bryn röjts kontinuerligt vartannat till vart tredje år. De senaste fem-sex åren har det släppts upp och blivit en barriär mellan betraktarens ögon och bokskogens vackra sluttningar – en bokskog som enligt en artinventering innehåller många rödlistade arter av bland annat lavar. Det är dock inte så att de rödlistade arterna finns i brynet utan längre upp i sluttningen. Vår åtgärd kommer förvisso att påverka bitopen, men det intressanta att diskutera i sammanhanget är huruvida naturskötseln och röjningen av brynet faktiskt kan ha påverkat biotopen i positiv riktning, eftersom den har pågått i så många decennier. Kan det vara så att dessa sällsynta arter har funnit sig till rätta i denna miljö tack vare den långvariga hävden av brynet och att de skulle försvinna om brynet fick växa fritt, vilket Sven Hernborg förespråkar? Det är just genom hävden i vårt kulturlandskap som många arter bevaras.
Intressant i sammanhanget är ett inslag i Rapport som sändes söndagen den 27 april (cirka 10 minuter och 20 sekunder in i programmet) och som handlade om hur länsstyrelsen tvångsinlöser skog till naturreservat – skog som under flera generationer av privata skogsbrukare har sköts på ett utmärkt sätt. Genom att dessa skogar är så välskötta har stora naturvärden uppkommit, vilket nu gör att länsstyrelsen vill tvångsinlösa dem. Om dessa skogar blir naturreservat, kommer en skötselplan att upprättas där tydligt definierade skötselåtgärder kommer att anges för att bevara naturvärdena, vilka med största sannolikhet inte kommer att skilja sig så särskilt mycket från de ingrepp som de tidigare skogsägarna har gjort.
Nu är det inte tal om någon tvångsinlösning av Norrviken, men parallellen ligger i huruvida naturen på Norrviken varit så intensivt skött och därigenom gett upphov till en förbättrad biotop för dessa rödlistade arter. Diskussionen här anser jag vara öppen för tolkningar.
Att skötseln genom åren i parken har försummats är på många plan graverande ur natursynpunkt, men det är samtidigt väldigt synd för våra besökare. Norrvikens Trädgårdar har genom åren dragits med stora ekonomiska problem, vilket har lett till sämre skötsel och ännu färre besökare och ännu sämre ekonomi. Skötseln av parken har blivit mer och mer extensiv i ytterområdena, och den har i huvudsak koncentrerats kring Villa Abelin och stilträdgårdarna. Men inte ens detta har räckt. Vi ser här en negativ spiral som måste brytas. Vi behöver stora investeringar i anläggningarna. Till detta behöver vi ha många betalande besökare som uppskattar Norrvikens Trädgårdar för vad anläggningen är – en arkitektoniskt, välskött park. Därför återtar vi mycket av den skötsel som de senaste åren har släppts. Vårt mål är att förena ett bevarande av naturtyper med parkskötsel. Att därför kalla ett återtagande av gammal skötsel för skövling är inte bara upprörande – det är okunnigt i termer av parkskötsel och kulturarv.
De skötselåtgärder som vi som arbetar på Norrvikens Trädgårdar har utfört sedan vi började våra uppdrag inför säsongen 2008 har därför inget med exploateringen av intilliggande fastighet att göra, utan är ett led i att rädda Norrvikens Trädgårdar som den kulturskatt anläggningen är och att bevara den i gott skick för framtida generationer!
Rudolf Abelins intentioner var att trädgårdarna som han anlade skulle samspela med den intilliggande skogen, och hans arv är något vi ska och bör upprätthålla, och då börjar parken redan innanför grindarna. Välkomna imorgon!
(Stort tack till min lärar- och trädgårdsmästarkollega Fredrik Thomée som hjälpte mig med korrekturen och förbättringar av detta blogginlägg)
onsdag 30 april 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Jag visade på motsättningarna mellan era synsätt. Inget annat.
Det var inga eniga herrar som jag sedan lämnade på Norrviken efter intervjun.
Att angripa mig personligen och HD/NST tror jag är ganska kontraproduktivt i längden i en redan infekterad debatt om Norrvikens framtid.
Richard Bjällstrand
HD-NST Båstad
Jag anser fortfarande att artikeln blåste upp motsättningarna mer än de var och utelämnade nödvändiga fakta. Till exempel saknades beskrivning av vad vi hade utfört mer i detalj. Att du dessutom inte var kvar/hörde hela diskussionen är bara beklagligt. Om det var på grund av tidsbrist eller att du kände att du fått din story kan du bara svara själv på. Men att inte höra argumenten fullt ut eller till slut är likvärdigt med att inte ta reda på alla fakta när du skriver en artikel.
Detta är min åsikt och om du anser det vara kontraproduktivt, får det stå för dig.
Det ÄR en stor polarisering inom de flesta områden när det gäller "utveckling" i Båstad Kommun och det har ingenting med journalisterna att göra. Det är engagerade grupperingar som har tagit initiativ till ett ifrågasättande av den utveckling som några förmögrna intressenter driver starkt. Våra journalister rapporterar som tur är om händelseförloppen och personligen skulle jag blir bestört om så inte skedde. Det är och förblir två läger, de på ena sidan som ser en exploatering i mångmiljonklassen som det riktiga, och på andra sidan vi som ser ett varsamt bevarande av bygdens skatter som det riktiga för kommande generationer.
Sven Hernborg har gjort mer för den här kommunen än någon annan.
Hans engagemang bygger på en ofantlig kärlek till Bjäre och den kunskap han besitter är jag djupt imponerad av.
Gun Karlsson
Båstad
Jag beklagar att polariseringen är så stark. Vårt uppdrag från NTAB är entydigt: Förbättra skötseln av parken! Därför känns som om varje diskussion om Norrviken syftar till att slå in öppna dörrar. Det är inte nödvändigt.
Sven Hernborg och jag närmade oss en bra diskussion i måndags om skötseln av parken. Alla heder åt honom att vi faktiskt mot slutet lyckades beröra sakfrågorna även om det satt långt inne. Att sen debatten inte återgavs annat än i polariserande termer är väldigt beklagligt.
Skicka en kommentar